Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 6. 2010

O prvním červnovém víkendu se sjela elita evropské Stigy do švédského městečka Överum na 5. ME. Přestože zájem reprezentantů členských zemí ITHF byl menší než se očekávalo, což bylo způsobeno studijními povinnostmi mnoha hráčů a nevhodným umístěním turnaje, hráči devíti zemí bojovali o 8 sad pohárů a medailí. Nezkušení pořadatelé sice museli za pochodu měnit časový plán, takže plány na využití volného času záhy braly za své, ale jinak byli jako všichni Švédové velmi vstřícní a pohodoví, což se na atmosféře turnaje kladně projevilo.

Klub Stiga HC Benátky vyslal na reprezentační akci své hráče vůbec poprvé a velké cíle si nekladl. Patrik Petr se kvalifikoval do soutěží juniorů i open, Michal Boštík s ním hrál juniorské soutěže a Ivan Halama nastoupil za veterány.  Ti také svou soutěž odehráli nejdříve. Už v pátečním podvečeru po dlouhé cestě nastoupili veteráni k základní části a hned nám udělal velkou radost Václav Pikl, který ji vyhrál a jako jediný Čech postoupil do play-off. V sobotu bohužel vypadl hned ve čtvrtfinále a skončil 5., Ivan obsadil poslední 20.místo, zvítězil Janne Kokko (Finsko). Junioři (25) začínali také v pátek a nejlépe si z Čechů vedl Patrik, který se dostal až do B-finále a obsadil 10.místo, Michal skončil 18., zlato získal Matiss Saulitis (Lotyšsko). V týmových soutěžích měli junioři i veteráni po pátku šanci na medaile, ale jen dříve narození ji v sestavě Ivan Halama, Václav Pikl, Zbyněk Pilař, Antonín Šurýn dokázali zúročit, když v sobotním semifinále oplatili Švédům porážku ze základní skupiny a v eufórii z medaile pak až do konce proti Rusům usilovali o zázrak, který však nepřišel (2:6). Junioři sehráli základ ještě lépe, když prohráli jen s Rusy, jenže vyhecované play-off naprosto nezvládli: podlehli Lotyšům a poté i Finům, na které si tak věřili. Titul brali Rusové. Hlavní soutěže open se zúčastnilo 82 hráčů včetně deseti Čechů. Ze základních skupin jich mezi 60 postoupilo 7, mezi 42 pak už jen 3 včetně Patrika, který tím mile překvapil, ale to byla pro Čechy konečná, protože do play-off nejlepších 16 se už žádný nedostal: Antonín Šurýn skončil 33., Michal Zunka 36. a Patrik 42. Ve finále vyhrál Ahti Lampi (Finsko) nad Alexeyem Zaharovem (Rusko) 4:0 a obhájil titul z Rigy 2008! V týmové soutěži naši v play-off nastoupili proti Finům a po prohře 8:14 obsadili 5.místo, v napínavém finále dokázali Švédové porazit Rusy 11:10. V soutěži žen (15) jsme zastoupení neměli a tak pouze konstatujme, že zvítězila Maria Yalbacheva (Rusko) a její tým ve finále porazil Lotyšky 4:3. Hodnocení zemí suverénně vyhrálo Rusko, Česko skončilo až páté.

Všichni, kdo tam byli a nasáli atmosféru velkého turnaje, už nyní myslí na MS Helsinky 2011. Jenže k němu vede velmi dlouhá a tvrdá cesta, dlážděná tréninkem, účastí na turnajích, šetřením na cestu a zejména u studentů plněním školních povinností. Hráči klubu Stiga HC Benátky jsou však už dnes mezi těmi, kteří vědí, že to za to stojí!

 

Náhledy fotografií ze složky ME Švédsko 2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář